Virusi - prevencija i pomoć

objavljeno .

Napad cryptolocker aplikacijePosljednjih mjeseci sve više korisnika su žrtve napada Cryptolocker ili Filecoder zlonamjernih aplikacija kojima se računalo zarazi preko Internet preglednika ili e-mail poruke. Riječ je o aplikaciji koja se ne klasificira kao virus pa ju ujedno antivirusni programi najčešće ne prepoznaju. Aplikacija pri aktivaciji u samo par sekundi preimenuje i šifrira Vaše datoteke

(tekstualne datoteke, tablice, PDF datoteke, slikovne 
datoteke,..). Nakon toga nemoguće im je pristupiti, a u njihov naziv je dodan npr "@india.com" ili "locky" uz neke brojčane oznake. Cilj ovakvih aplikacija je ucjena pa ih nazivaju "ransomware" aplikacije jer zahtijevaju plaćanje određenog iznosa kako bi se Vaše datoteke otključale. Ako se odlučite na plaćanje "otkupnine" kako bi se otključale Vaše datoteke, ne smijete raditi promjene na sustavu i samostalno uklanjati aplikaciju te izvršiti plaćanje unutar 72 sata.
Vrlo malen broj korisnika se odlučuje na plaćanje (1-3%), jer naravno nema jamstva da će plaćanje zaista otključati Vaše datoteke i plaćanjem potičete kriminalne skupine za daljnji razvoj virusa pa je naša preporuka ne plaćati ucjenu. Oporavak datoteka je u mnogim slučajevima nažalost nemoguć pa je vrlo bitno da korisnik radi redoviti backup podataka. Bitno je da backup medij (npr. usb stick) iskopčate odmah nakon backup-a jer aplikacija pretražuje sve datoteke u računalu, ali i preko mreže na drugim računalima ili serveru. Samim time ako je backup jedinica ostala prikopčana u računalo onda je i vrlo velika vjerojatnost da će se zaraziti i sam backup. Također cloud servisi (npr. Dropbox, Copy, One Drive,…) koje koristite biti će napadnuti jer im Vaše računalo direktno pristupa. Rješenja backup-a koja mi implementiramo se zasnivaju na NAS mrežnim diskovima s ograničenim pravima pristupa ili backup medijima koji sustav vidi samo u trenutku izrade automatskog backup-a. Secus je već 14 godina ovlašteni prodavatelj vrhunskih Eset antivirusnih sustava (NOD32) koji jamče vrlo visoku razinu pouzdanosti od zlonamjernih aplikacija, ali nažalost neke vrste spomentih aplikacija se mogu infiltrirati u sustav neopažene. Savjetujemo da svakako aktualizirate svoj antivirusni program na posljednju inačicu programa jer npr. kod NOD32 antivirusnih sustava posljednje inačice NOD32 Antivirus 9 i NOD32 Endpoint 6 odlično štite od spomenutih virusa/aplikacija.
Cryptolocker napadi se intenziviraju svakih nekoliko mjeseci, a počeli su već u rujnu 2013. godine. Posljednji značajni napad je krenuo u veljači 2016. kada je u samo sat vremena zaraženo više desetaka tisuća računala. Nažalost Hrvatska je na neslavnom 4. mjestu :(
Na niže prikazanoj slici je broj napadnutih računala u veljači 2016. u samo 1 sat!

(izvor: Kevin Beaumont)

U slučaju da želite provjeriti da li je Vaš sustav pripremljen za ovakvu vrstu napada ili ste nažalost već napadnuti obratite nam se na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
ili na Tel.01/61-90-213.

Linkovi

Secus webshop
odličan izbor informatičke opreme

Secus servis
saznajte sve o servisu računala, projektora,
pisača, smartphone-a i  tableta

Kontakt

Secus d.o.o.
Miramarska 38
10 000 Zagreb

Tel.01/61 90 213
Fax.01/61 90 212

spro[at]secus.hr

Radno vrijeme

Radno vrijeme prodaje i servisa*:

Ponedjeljak-Petak: 9 do 17 sati

Subotom i nedjeljom: ne radimo

*osim za korisnike ugovora o održavanju