Provjerite je li Vaše računalo sigurno

objavljeno .

Svibanjski napad ransomware virusa WannaCry, s pravom je preplašio mnoge korisnike računala jer je virus u kratkom roku rasprostranjen po svim kontinentima. Ova vrsta virusa je već nekoliko godina aktivna i napadi dolaze u valovima. Kao što ste iz medija vjerojatno saznali, u slučaju da Vam je računalo zaraženo ovom vrstom virusa, svi dokumenti, fotografije, mailovi će Vam biti zaključani.
Kako biste spriječili mogućnost zaraze ili ju sveli na najmanju moguću mjeru, svakako ne otvarajte privitke iz pošte nepoznatih primatelja i budite vrlo oprezni s privitcima u .zip formatu.
Nadalje potrebno je provjeriti Vaše računalo jer je ono prvi zid obrane od zlonamjernih upada.
Slijedeći upute niže možete samostalno provjeriti Vaše računalo:


Držite pritisnutu na tipkovnici tipku sa oznakom Windowsa (u donjem lijevom kutu tipkovnice, na slici niže) i kratko pritisnite tipku "R".

windowsr

Otvoriti će Vam se slijedeći prozor:

U prazno polje upišite:wuapp i pritisnite Enter ili OK na prozoru.

Nakon toga otvara Vam se ovaj prozor:

windows update prozor

Ako Vam je zeleno označeno (kao na primjeru gore) onda je sve u redu, ako imate crvenu oznaku tada je potrebno napraviti ažuriranje operativnog sustava klikom na " Dostupno je X važnih ažuriranja ili Important updates" nakon čega bi sustav trebao početi preuzimati i instalirati aktualizacijske datoteke koje čine operativni sustav sigurnijim.
Preporučamo da u ovom prozoru (sa slike iznad) kliknete na izbornik s lijeve strane "Promjena postavki ili Change settings" nakon čega se otvara slijedeći prozor:

Svakako provjerite da je označeno "Automatski instaliraj ažuriranja (preporučeno) ili Install updates automatically (recomended)" jer na taj način se sustav automatski ažurira.

Nakon što ste provjerili ažuriranje Vašeg operativnog sustava, potrebno je provjeriti stanje Vašeg antivirusnog sustava.
Najčešće ćete pronaći oznaku Vašeg antivirusnog sustava (imate ga, zar ne?) u donjem desnom kutu ekrana kraj ostalih ikona, a možda ih morate proširiti klikom na strelicu koja ima iznaku prema gore:

 Prelazite mišem po ikonicama dok ne dođete do ikonice od antivirusnog sustava, a nakon što ju pronađete, kliknite na nju.

 

Sad Vam se otvara prozor od antivirusnog sustava i već na uvodnom prozoru možete vidjeti je li Vaš antivirusni sustav ažuriran i sustav siguran.
Ovako izgleda prozor u slučaju da imate NOD32 antivirusni sustav:
nod32 prozor

U slučaju da nemate antivirusni sustav, svakako preporučujemo da ga odmah nabavite jer su troškovi nastali djelovanjem ovakvih virusa više tisuća kuna.
Mi već 15 godina nudimo NOD32 antivirusne sustave jer smo se uvjerili u visok stupanj zaštite kao i potpuno automatizirano nadgledanje i čiščenje računala.
Cijene i inačice NOD32 sustava pogledajte na našoj stranici http://www.secus.hr/software/eset.

Napomena:
Korištenjem besplatnih inačica antivirusnih programa (npr Avg Free, Avast Free, Avira Free,..) u komercijalne svrhe (za tvrtke, obrte) nije legalno jer se isti smiju koristiti isključivo u kućne svrhe.
Također morate znati da besplatne inačice antivirusnih sustava nisu proaktivne za razliku od njihovih plaćenih inačica koje čine Vaše računalo znatno sigurnijim.
U slučaju da imate pitanja budite slobodni kontaktirati nas na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 

Linkovi

Secus webshop
odličan izbor informatičke opreme

Secus servis
saznajte sve o servisu računala, projektora,
pisača, smartphone-a i  tableta

Kontakt

Secus d.o.o.
Miramarska 38
10 000 Zagreb

Tel.01/61 90 213
Fax.01/61 90 212

spro[at]secus.hr

Radno vrijeme

Radno vrijeme prodaje i servisa*:

Ponedjeljak-Petak: 9 do 17 sati

Subotom i nedjeljom: ne radimo

*osim za korisnike ugovora o održavanju